The box rooms . The upper floors layout

The Keeling House was originally design as a council house, part of a large housing scheme. The development also contained  Bradley House, a low-rise block.  Raised after construction of  the eight storey development in Bethnal Green.
Both projects have many similarities in terms of the main concept-between many the separation of accommodation units from the services and lifts based in the free standing tower. The concept introduced by Lasdun  was breaking up the typical design of tower blocks’ allowing more light and air into the building also providing more privacy  in the privet area. The Keeling House takes the idea and blowed it to a much bigger scale. The Project was completed in 1959 and contained four 16 storey high buildings posed sound the central service area. The use of materials like the reinforce concrete along side the precast cladding imitating Portland stone  was and still its a strong representation of the brutalist concept of beauty and functionality.
The building created  mixed feeling in the neighbourhood. Some people found it intrusive and not fitting in the context of picturesque Victorian terraces.

Differently to the Victorian the houses based on the lower floor contained very airy  living space as well as kitchen, next to two different in size  box rooms . The upper floors layout played around two double bedrooms, next to bathroom and extra box size room.
That way that the services area where common for each floor. The balconies were position opposite each other and serving only two flat at the time. The position of the apartment  blocks were organise that way that all flats were provided with natural sunlight at some point of the day that could be enjoyed on the privet balcony design as a part of each flat.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Unfortunately not all the concepts of the building worked out. Common service spaces prefect for drying clothes was not a right space for human interactions.  Easy access to the lift and therefor common spaces resulted in acts of vandalism , graffiti pretty common around council housing at that time. Later later more problem emerged like structural issues like cracks in concrete around staircases as well as  filling apart cladding.
After a long time the  refurbishment was designed by Munkenbeck  + Marshall. The design contain the change to the landscape outside of the building, the spalling of existing concrete as well as a  modernisation of the internal layout and a completely new  entrance design  as a part of a foyer.

x

Hi!
I'm Mary!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out