(a) children (d) Reinforcement on children 208.

(a) Recapitulation Theory (b) Instinct Theory (c) The theory of Recreation (d) Surplus Energy Theory 202. According to McDougall, children play different types of games because of untimely maturation of: (a) Basic instincts (b) Libido (c) Basic motives (d) Incentives 203.

Who viewed that the child repeats his hereditary characteristics in play? (a) Spencer (b) Staneley Hall (c) Patrick (d) McDougall 204. “Preparation for future adult activities” the­ory of play was advanced by: (a) Gross (b) Staneley Hall (c) Mc Doughall (d) Patrick 205. “The child’s play is the infantile form of human ability with experiences creating model situations and to master experiment and planning. To play it out is the most natural self-realing measure childhood affords.” Who has given the above statement? (a) Erickson (1964) (b) Allport (1960) (c) Bandura (1963) (d) Mayer (1967) 206.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Who has used directive play therapy as a substitute of verbal method of treatment? (a) Reynor (b) Anna Freud (c) J. B. Watson (d) Sigmund Freud 207. Directive Play Therapy is used as a method of treatment by applying: (a) Psychoanalysis on children (b) Punishment on children (c) Reward on children (d) Reinforcement on children 208. The genetic theorists argue the presence of an extra “Y” chromosome in: (a) Female child (b) Male child (c) Twins (d) Delinquents 209.

Some children exhibit disorder in one or more basic psychotic processes involved in understanding and in using spoken written languages. What are they? (a) Learning Disabled Children (b) Mentally Retarded Children (c) Juvenile Delinquents (d) Emotionally Disturbed Children 210. The genes in the “X” and “Y” chromosomes are called: (a) Genes (b) Abnormal genes (c) Normal genes (d) Reproductive genes 211. Galton’s research on hereditary transmission and genetic endowments was the first effort to conduct research on: (a) Mendel’s discovery (b) Pavlov’s discovery (c) Watson’s discovery (d) James’ discovery 212.

Anxiety is said to be negatively correlated with: (a) Intelligence (b) Conflict (c) Frustration (d) Tension 213. Large number of classic studies in the field of biology, biochemistry, genetics, deve­lopmental physiology and psychology lead to a general point of view on the nature and nurture controversy. This general point of view is currently called: (a) Introspectionism (b) Interactionism (c) Environmentalism (d) Behaviourism 214. A child who has achieved a balance between extreme introversion and extreme extrover­sion is called: (a) Narcissistic (b) Ambivert (c) Expert (d) Delinquent 215. The modern psychologists view that all human development including intelligence and cognition the product or consequence or interaction of heredity and environment, nature and nurture.

This is called: (a) Environmentalism (b) Behaviourism (c) Interactionism (d) Structuralism 216. A branch of knowledge concerned with both the nature of development and regulation of significant, structural, functional and behavioural changes occurring in children as they advance in age and maturity is popularly known as: (a) Child Development (b) Educational Psychology (c) School Psychology (d) Classroom Psychology 217. The scientific study of changes in the child’s biological, social, cognitive and emotional behaviour across the span of childhood is called: (a) Educational Psychology (b) Social Psychology (c) Child Development (d) Special Psychology 218. The branch of knowledge which studies the behaviours and behaviour changes that occur during the entire life span is popularly known as: (a) Developmental Psychology (b) Child Psychology (c) Educational Psychology (d) Special Psychology 219. Who suggested— “All things considered, the inevitableness and surety of maturation are the most impressive characteristics of early development. It is the hereditary ballast which conserves and stabilizes the growth of each individual infant”? (a) Gesell (1928) (b) J. B. Watson (1928) (c) Bandura (1963) (d) Walters (1977) 220.

To explain children’s behaviour, J. B. Wat­son and I. P. Pavlov used the concept of: (a) Law of Effect (b) Principle of Reinforcement (c) Instrumental Conditioning (d) Classical Conditioning 221. Who has emphatically told that children learn not only through classical and operant conditioning but also by observing and imitating others? (a) J. B. Watson (1928) (b) Bandura (1977) (c) Thomas (1963) (d) Rosenthal (1974) 222.

The best known organismic theory of development is the cognitive structural theory of: (a) J. B. Watson (b) Jean Piaget (c) Sigmund Freud (d) C. G. Jung 223. Organismic theorists view the child as developing along a course shaped both by: (a) Biological Predispositions and expe­rience (b) Environmental influences and libidinal influences (c) Hereditary influences and learning (d) Perceptual experiences and Instinctual influences 224. Human beings actively construct the reality of their world. In fact, constructionism is the cornerstone of: (a) Organismic Theory (b) Psychodynamics (c) Social Learning Theory (d) Ethological Theory 225.

According to Freud, development is gover­ned by unconscious: (a) Drives and instincts (b) Libido (c) Personality (d) Memory 226. With his introduction of Psychoanalytic theory, who has initiated a revolution in thinking about human motivation and personality? (a) C. G. Jung (b) Sigmund Freud (c) Alfred Adler (d) Otto Rank 227. Who emphatically said that development is a discontinuous process that proceed in a series of discrete stages? (a) J. B.

Watson (b) Sigmund Freud (c) Wilhelm Wundt (d) E. B. Titchener 228. In constrast to Freud, whose stage theory covered only the years up to adolescence, Erikson’s stages encompassed? (a) The full life span (b) Up to adulthood (c) Up to 50 years (d) Up to 60 years 229.

Bandura’s social learning theory offers a useful perspective for explaining: (a) Intellectual Development (b) Social Development (c) Cognitive Development (d) Emotional Development 230. The ethological perspective has strong ties to evolutionary theory and sees development as a process of: (a) Adaptation to the environment (b) Hereditary transmission (c) Imitation and sublimation (d) Displacement and reaction formation 231. Who used the “Observation” of children in their natural surroundings as their basicmethodology and their goals are to develop detailed descriptions and classifications of behaviour? (a) Ecologists (b) Learning Theorists (c) Ethologists (d) Behaviourists 232. A major advocate of “Ecological Perspec­tive” is: (a) Sigmund Freud (1920) (b) Charles Darwin (1912) (c) J. B. Watson (1928) (d) Urie Bronfenbrenner (1979) 233. According to Bronfenbrenner (1979), the actual setting in which the child lives and interacts with other people is called: (a) Macrosystem (b) Exosystem (c) Mesosystem (d) Microsystem 234. For an adult, the links among the micro­system of family, work and friends define the: (a) Mesosystem (b) Macrosystem (c) Exosystem (d) Mass system 235.

Developmental psychology studies the description, explanation and prediction of: (a) Child Behaviour (b) Animal Behaviour (c) Human Behaviour (d) Old age problems 236. Who said, “Developmental Psychology is the most recently articulated area of interest in the general field of Psychology”? (a) Sigmund Freud (b) Scott (c) William James (d) Carl Jung 237. Child Psychology was a very neglected discipline until: (a) 17th Century (b) 18th Century (c) 19th Century (d) 20th Century 238.

Who has depicted in his famous book Emile that the child is gifted with an innate moral sense? (a) Sigmund Freud (b) Tiedmann (c) C. G. Jung (d) J. J. Rousseau 239. Who has published his classic book called “The mind of the Child”? (a) Preyer (b) Freud (c) Darwin (d) Allport 240.

Which book of G. Stanley Hall (1891) was regarded as an early scientific study of the child? (a) The contents of children’s minds (b) Origin of Species (c) Emile (d) The mind of the child 241. Twentieth century is called the: (a) Century of old men and women (b) Century of the child (c) Century of Adults (d) Century of Human being 242. The new preoccupation with child psychology was exemplified in William Stern’s systematic book: (a) A mind that found itself (b) Psychology of Early childhood (c) Emile (d) Century of the child 243. Until 1920, psychoanalytic studies of children were however few and fragmentary.

It was Freud’s daughter who presented a major systematic view of child analysis. What was her name? (a) Alfred Adler (b) Anna Freud (c) Eric Fromm (d) Carl Jung 244. Very often, the child declares that the cold wind which beats his face is hostile while the warm sun is generous.

It is due to: (a) Egocentrism (b) Reversibility (c) Emotional Trauma (d) Concept Formation 245. The branch of knowledge concerned with both the nature of development and regulation of significant, structural, func­tional and behavioural changes occurring in children as they advance in age and maturity is called: (a) Educational Psychology (b) Child Development (c) Psychoanalysis (d) Counselling Psychology 246. The branch of knowledge which studies the behaviours and behavioural changes that occur during the entire lifespan is known as: (a) Child Development (b) Psychiatry (c) Psychoanalysis (d) Educational Psychology 247. The early studies on Child Development were: (a) Philosophical and Mystical (b) Mythological (c) Literal (d) Psychological 248. The earlier concepts of Child Development started with the: (a) Development of the child (b) Birth of the child (c) Growth of the child (d) Conception of the child 249. Who discovered much similarity between a child and a plant? (a) Alfred Adler (b) Einstein (c) Froebel (d) Sigmund Freud 250.

Who viewed that growth and development are possible only through self-activity which enables the child to realize his own nature and develop his own individuality? (a) Hethrington (b) John Locke (c) Sigmund Freud (d) Froebel 251. Development refers to: (a) Qualitative change (b) Quantitative change (c) Proportional change (d) Physical change 252. A child is not just a “mini adult”, rather he is a distinct: (a) Self (b) Organism (c) Personality (d) Individual 253.

Body size is controlled by: (a) Genetic influences (b) Hereditary influences (c) Environmental influences (d) Physical influences 254. One of the factors affecting prenatal development is: (a) Maternal Speech (b) Maternal Nutrition (c) Peer group (d) Social Learning 255. Identical twins are: (a) Never of the same sex (b) Usually of the same sex (c) Always of the same sex (d) Of same sex depending upon chromo­somes 256.

A fertilized ovum contains: (a) 23 chromosomes (b) 23 pairs of chromosomes (c) 46 sets of chromosomes (d) 23 matched chromosomes 257. Observing the developmental pattern of an infant over years is called: (a) Cross-sectional study (b) Longitudinal study (c) Cross-sequential study (d) Cross-cultural study 258. Sex is determined at the time of: (a) Conception (b) Fertilization (c) Birth (d) Development 259. Negativism refers to: (a) Abnormal Behaviour (b) Resistence to Adults Authority (c) Speech Disorder (d) Emotional Disorder 260. Children’s nature is: (a) Destructive (b) Constructive (c) Imaginative (d) Imitative 261.

The tendency to adopt the values and attitudes of others is known as: (a) Sociability (b) Integrity (c) Conformity (d) Selectivity 262. Generally babies walk holding in furniture at their age of: (a) 15 months (b) 9 months (c) 16 months (d) 24 months 263. Which one of the following is a method of studying child behaviour? (a) Dream Analysis (b) Conditioning (c) Check-list (d) Hypnosis 264.

Childhood play is: (a) Formal (b) Informal (c) Good (d) Complex 265. Tempertantrums normally: (a) Decrease with age (b) Increase with age (c) Remain same with age (d) Flucturate with age 266. Neonates are generally: (a) Gregarious (b) Non-gregarious (c) Co-operative (d) Depressive 267. Which one of the followings is a speech defect? (a) Struttering (b) Bilingualism (c) Vocabulary (d) Phonetics 268. “Handedness” means: (a) The predominant use of one hard (b) Use of left hand (c) Use of right hand (d) Use of both the hands 269. During late childhood stage, the child: (a) Uses his elders as a means to self gratification (b) Is a member of the gang and is loyal to it (c) Joins a gang but owes his first allegiance to his parents (d) Becomes a model for his parents 270.

Tempertantrums occur among children due to: (a) Overprotection (b) Low intelligence (c) Poor imagination (d) Inherited emotional instability 271. Compared to the rest, the gifted children are: (a) Adjusted (b) Peculiar (c) Not adjusted (d) More adjusted 272. The smallest element of language is: (a) Phoneme (b) Morpheme (c) Synatctic Rules (d) Concepts 273. Each child only inherits: (a) 25 per cent of each parental genes (b) 30 per cent of each parental genes (c) 50 per cent of each parental genes. (d) 100 per cent of each parental genes 274. Male gonads produce: (a) Ova (b) Spermatozoa (c) Cells (d) Eggs 275.

The concept of individual differences was first developed by: (a) Murphy (b) Darwin (c) Galton (d) Cartel 276. Secondary’ circular reaction is generally found between: (a) Seven to Ten months (b) Eleven to Eighteen months (c) Two to Four years (d) Four to Six months 277. Sensorimotor period precedes: (a) Formal operational period (b) Pre-operational period (c) Concrete operational period (d) Operational period 278. Sensorimotor period is a stage before: (a) Language Development of the child (b) Emotional Development of the child (c) Motor Development of the child (d) Psychological Development of the child 279. Who said, “Intelligence is the co-ordination of operation”? (a) Sigmund Freud (b) C. G. Jung (c) Jean Piaget (d) G.

Stanley hall 280. Pronunciation is learned by: (a) Modelling (b) Imitations (c) Punishment (d) Reward 281. Children’s social status among their peers is affected by their: (a) Birth order (b) Personality (c) Place of living (d) Neighbours 282. A fertilized ovum contains: (a) 46 Chromosomes (b) 23 Chromosomes (c) 48 Chromosomes (d) 280 Chromosomes 283. A socially accepted form of reaction to frustration is: (a) Projection (b) Rationalization (c) Daydream (d) Self-punishment 284.

An interchange of thoughts and feelings is called: (a) Speech (b) Language (c) Expression (d) Communication 285. A famous longitudinal study on gifted children was done by: (a) Thurstone (b) Thorndike (c) Binet (d) Terman 286. Proximodistal sequence is a sequence of: (a) Speech Development (b) Motor Development (c) Emotional Development (d) Social Development 287. Phenylketonuria (PKU) is caused due to: (a) Lack of enzime (b) Lack of blood sugar (c) Chromosomal anomalies (d) Shortage of WBC 288. The average I.

Q. of children with PKU is approximately: (a) 50 (b) 60 (c) 90 (d) 140 289. Unlike Down’s syndrome, children suffering from PKU create: (a) Emotional problems (b) Social complications (c) Physiological complications (d) Psychological complications 290. The adverse effect of PKU can be prevented if the disease is dictated immediately after: (a) Death (b) Birth (c) Adolescence (d) Old age 291. A special phenylalanine free diet is required immediately for the neonate if he suffers from: (a) Down’s Syndrome (b) Epilepsy (c) Maternal infection (d) PKU 292. Down’s syndrome is otherwise known as: (a) PKU (b) Mongolism (c) Emotional Trauma (d) Tempertantrum 293. The normal prenatal period of human development calculated in days is about: (a) 230 (b) 270 (c) 250 (d) 295 294.

Hereditary traits are transmitted through: (a) Genes (b) Chromosomes (c) Blood (d) Colour 295. Conservation is a characteristic of: (a) Preoperational Stage (b) Concrete Operational Stage (c) Formal Operational Stage (d) Sensorimotor Stage 296. Parental indifference to the child’s beha­viour is called: (a) Aggression (b) Withdrawal (c) Overprotection (d) Identification 297. Eidetic imagery is often displayed by chil­dren in between: (a) 15 to 18 years (b) 4 to 7 years (c) 7 to 10 years (d) 10 to 15 years 298. Development of muscle control depends upon: (a) Maturation (b) Ovulation (c) Fertilization (d) Menstruation 299. The most critical period in the development of a child’s life lies between: (a) Birth to 3 years (b) 4 to 6 years (c) 7 to 11 years (d) 12 to 16 years 300. In children, frustration is mainly caused by: (a) Environmental Obstacles (b) Parental Separations (c) Encouragements (d) Sibling Rivalry Answers201. (c) 202.

(a) 203. (b) 204. (a) 205. (a) 206. (b) 207. (a) 208. (d) 209. (a) 210.

(a) 211. (a) 212. (a) 213. (b) 214.

(a) 215. (c) 216. (a) 217. (b) 218. (a) 219. (a) 220. (d) 221. (b) 222.

(b) 223. (a) 224. (a) 225. (a) 226. (b) 227. (b) 228. (a) 229.

(b) 230. (a) 231. (c) 232. (d) 233. (d) 234.

(a) 235. (a) 236. (b) 237. (a) 238. (d) 239. (a) 240.

(a) 241. (b) 242. (b) 243. (b) 244.

(a) 245. (b) 246. (a) 247.

(a) 248. (b) 249. (c) 250. (d) 251. (c) 252. (a) 253. (a) 254.

(b) 255. (c) 256. (b) 257. (b) 258. (b) 259.

(b) 260. (d) 261. (c) 262.

(b) 263. (c) 264. (b) 265. (a) 266. (b) 267.

(a) 268. (a) 269. (b) 270. (a) 271. (d) 272. (a) 273.

(c) 274. (b) 275. (c) 276. (d) 277. (b) 278. (a) 279. (c) 280. (b) 281.

(b) 282. (a) 283. (b) 284. (a) 285. (d) 286. (b) 287.

(a) 288. (a) 289. (d) 290. (b) 291. (d) 292. (b) 293.

(b) 294. (a) 295. (b) 296. (c) 297. (b) 298. (a) 299.

(b) 300. (d)

x

Hi!
I'm Mary!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out